12 Kasım 2013 Salı

TÜRKİYE'DE TARIM

TARIM: İnsanların toprağı işlemesi topraktan ürün elde etmesi ve hayvancılık yapması faaliyetlerine tarım denir. Türkiye nufusu yaklaşık yarısı geçimini tarımdan sağlar. Fabrikaların çoğunluğunun hammaddesi tarımdan sağlanır. En önemli iç ticaret kaynağımız tarımdır. Ülkemizin ihracında önemli rol oynar. Milli gelirin %27'si tarımdan sağlanır.

TARIMDA VERİMİ ETKİLİYEN FAKTÖRLER 
Sulama
Gübreleme
Tohum Islahı
 Makineleşme
Toprak Bakımı
 İlaçlama
Zirai Mücadele
Pazarlama Tarımı

Türkiye’de Tarımı Destekleyen Kuruluşlar Hangileridir? 
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM): Bitki ve hayvan üretimini artırmaya ürünleri çeşitlendirmeye ve kaliteyi yükseltmeye çalışır.
Tarım Kredi Kooperatifleri (TTK) Üreticilerin ürünlerini değerlendirmek ve fiyat düşüşlerine karşı üreticilerin zarar görmesini önlemek amacıyla destekleme yapar.
Devlet Su İşleri (DSİ) Kurduğu bent gölet baraj ve sulama şebekesiyle tarımdaki sulama ihtiyacını karşılar. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Özellikle tahıl ürünlerinin alım ve satışını yapar. Genellikle stok tesisini ve korunmasını sağlar. Bu ürünlerin piyasada istikrarını sağlar. Ziraat Bankası Verdiği kredilerle üreticileri destekler. Çeşitli yatırımlarıyla tarımın gelişmesine katkıda bulunur.
Çaykur: Çay üreticilerini korumak için kurulmuştur.
Tariş: Ege bölgesindeki üreticilerin çeşitli ürünlerini satın almak ve aldığı ürünleri işleyerek tüketiciye sunmak için kurulmuştur.
Fisko Birlik: Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen ürünleri (başta fındık) işleyerek piyasaya sürmek için kurulmuştur.
Gülbirlik: Akdeniz Bölgesi’nde gül üreticilerini korumak için kurulmuştur.