TÜRKİYE’DE SEBZECİLİK VE MEYVECİLİK

 SEBZECİLİK

Ülkemiz, farklı iklim tiplerinin görülmesi nedeni ile sebze tarımına uygundur. · Ülkemizde sebzelerin en erken yetiştiği yer Akdeniz Bölgesi, en geç yetiştiği yer ise Doğu Anadolu Bölgesi'dir (domates, biber, patlı­can, salatalık, kabak). · Seracılık faaliyetlerinin gelişmiş olmasın­dan dolayı en çok sebze üretimi Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapılmaktadır. · Akdeniz Bölgesi'nde turfanda sebzecilik gelişmiştir.

Seracılık (Turfandacılık): Cam veya plastikten yapılan seralarda mevsimi dışında meyve ve sebze üretme faaliyet­lerine seracılık (turfandacılık) denir. · Seracılık güneşli gün sayısının fazla oldu­ğu Akdeniz, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılır. · Karadeniz kıyılarında bulutlu gün sayısı­nın fazla olması, Doğu Anadolu'da kış mevsimi­nin soğuk ve uzun geçmesi, İç Anadolu'da ise yaz kuraklığının erken başlaması sebze üretimini sınırlandırmış ve seracılığı engellemiştir.

Yumrulu Bitkiler: Ürünü toprağın altında olan, düşük sıcak­lıklara dayanabilen patates, soğan, havuç, turp, sarımsak gibi bitkilere yumrulu bitkiler denir.




TÜRKİYE’DE MEYVECİLİK
Fındık :Nemli iklim, kış ılıklığı ve humuslu toprak ister. · Ana vatanı Karadeniz kıyılarıdır. Ordu, Giresun, Trabzon ve Samsun illerinde ülkemiz fındığının %80'i üretilir. Fındığın geri kalan kısmı Marmara Bölgesi'nde İzmit Körfezi çevresinden elde edilir. · Yıllık üretimi ile Türkiye, dünyadaki fındık ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar. Bu ne­denle fındık önemli bir ihraç ürünüdür.

Üzüm · Ülkemizde yetişme alanı en geniş olan ve en çok üretilen meyvedir. · Üzüm bitkisine asma, üzüm yetiştirilen yerlere bağ adı verilir. · Olgunlaşma döneminde yüksek sıcaklık ister. Bununla birlikte soğuğa en dayanıklı bitki­lerden biridir. · Üzüm üretiminde ilk sırayı Ege Bölgesi alır. Bu bölgeyi Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri izler. · Türkiye kuru üzüm ihracatında birincidir.
İncir · Soğuğa karşı dayanıksızdır. · Ege Bölgesi'nin kıyı kesimleri, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu’nun soğuk olmayan kesimlerin­de yetiştirilir. · İncir, kuru ve yaş olarak tüketilir. · Kuru incir ihracatımız gelişmiştir.
 Elma · Üzümden sonra yetişme alanı en geniş meyvedir. · Düşük sıcaklıklara dayanıklıdır. · En fazla İç Anadolu Bölgesi'nde üretilir.
Turunçgiller (Narenciye) · Turunçgil, mandalina, portakal, limon gibi meyvelere denir. · Yüksek sıcaklık ve bol su ister. Don olay­larından olumsuz etkilenir. Bu nedenle sıcaklığın 0°C'nin üstünde olduğu yerlerde üretilir.  En fazla üretim Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde yapılır. Daha sonra Ege, Marmara’nın güneyi, Doğu Karadeniz Bölümü’nün (Rize ve çevresi) kıyılarında yetiştirilir.
Muz · Tropikal bir meyvedir. · Kış sıcaklık ortalamalarının yeterli olduğu Alanya - Anamur arasında üretilir. · Ülke ihtiyacını karşılamak için ithal edilir.
Antep Fıstığı · Dünyada yetişme alanı sınırlıdır. · Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Üretiminde Gaziantep, Şanlıurfa başta gelir.
Kayısı · Türkiye, kayısı üretiminde dünyada 1. sı­radadır. Türkiye'de en fazla kayısı Doğu Anado­lu'da (Malatya) üretilmektedir.
Ceviz · Soğuğa karşı dayanıklıdır. Her bölgede yetişir. Anayurdu Anadolu'dur. Kereste ve lüks mobilya yapımında kullanılır. Üretimin %50'si ih­raç edilir.
Şeftali · En çok Marmara ve Ege'de yetişir. En ka­liteli şeftalinin yetiştiği yer Bursa'dır.

http://www.dersteknik.com/2012/01/turkiyede-sebze-ve-meyvecilik.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder